ACTIVITEITEN SAINT MAULVIS EN OMGEVING

 

Ideaal gelegen tussen Amiens en de baai van de Somme, kunt u hier genieten van alle rijkdommen van deze prachtige streek: de kust bij Le Tréport of Cayeux of steek de baai van de Somme over vanuit Le Crotoy. Wandelen of fietsen in de natuur (groene gordel, diverse wandelroutes in de omgeving); het kasteel van Rambures, de collegiale kerk van Abbeville of de kathedraal van Amiens om maar wat mogelijkheden te noemen.

 

Op 5 minuten rijden van Saint Maulvis ligt een manege voor tochten te paard of met een koets. Ook kleine kinderen kunnen op pony’s aangelijnd mee naar buiten. Indien gewenst regelen wij de reservering.

‘Château de Rambures’ mag je niet missen ! Een volledig intact gebleven burcht uit de 14de en 15de eeuw. Henri IV heeft hier meerdere malen verbleven. In 10 minuten afstand van huis duik je 500 jaar terug in de tijd !

 

Het pittoreske kustplaatsje Le Tréport ligt op 30 minuten afstand. Het stadje ligt aan de voet van de imposante krijtrotsen die tot wel 90 meter boven de zee uitrijzen. ‘Moules-frites’ liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen na lekker uitgewaaid te zijn.

Op minder dan een uur ligt de abdij de Valloires. De abdij is te bezoeken en heeft een grote apart toegankelijke tuin waar je zintuigen zeker worden geprikkeld. In de abdij wordt jaarlijks een muziekfestival georganiseerd. De ‘Roses of Picardie’ kun je hier, afhankelijk van het seizoen , in al hun pracht en praal bewonderen.

Tip: Vergeet je laarzen, sport- en wandelschoenen niet.

In de buurt (max 30 minuten per auto): zwemmen, golfen, wandelen, mountainbiken, fietsen, paardrijden, watersport.

 

Culinair en wijn

De universiteitsstad Amiens ontvangt u graag in haar lieflijke restaurantjes met uitzicht op de grootste Gotische kathedraal ter wereld die haar plaats op de lijst van Wereld erfgoed van de Unesco met recht verdient.

In omliggende dorpjes vindt u restaurants met veel regionale producten op hun kaart 

 

NIET TE MISSEN:

  

PARC SAMARA

 

In het grootste archeologische park van Frankrijk wordt de geschiedenis van de mensheid in de Vallei van de Somme weergegeven. Met nagebouwde prehistorische nederzettingen en tentoonstellingen over oude ambachten;

 

SAINT VALERY SUR SOMME

 

Dit is een buitengewoon sfeervol plaatsje met een nog grotendeels omwalde bovenstad met fraaie poorten. Dit voormalige handelsplaatsje is nog in het bezit van een middeleeuwse kern. Saint-Valéry-sur-Somme beleefde een grote bloeiperiode vlak voor de Franse Revolutie. Men handelde vooral in wijn, stoffen uit Engeland, vis en zout. U vindt er dan ook veel fraaie panden, met name aan de waterkant. Aan de Place des Pilotes bevinden zich veel visrestaurants met overheerlijke verse vis en fruits de mer op de kaart. Aan de Rue Brandt in de middeleeuwse stad bevindt zich een voormalige kloostertuin die in 1800 werd aangelegd. Aan het eind van de vorige eeuw is men begonnen om het destijds vervallen herbarium nieuw leven in te blazen. De collectie is tegenwoordig aangevuld met kruiden en planten die van oudsher in de streek groeien. Zo is er o.a. een hoekje 'verfplanten' waaruit vroeger kleurstof werd gewonnen. Vanaf het uitkijkpunt de 'Tours Guillaume' heeft u een prachtig uitzicht over de baai van de Somme. De bedrijvige benedenstad bezit een vissers- en plezierhaventje. Vanaf de promenade heeft u tevens een mooi uitzicht over de baai van de Somme.

 

SAINT RIQUIER

 

De heilige Richarius was een priester die leefde in het bos bij Crécy als kluizenaar. Op zijn graf ontstond een abdij en nadien ook de naar hem vernoemde stad Saint-Riquier. De fraai gerestaureerde abdij in gotische stijl dateert uit de 14de-eeuw. Saint-Riquier bezit ook nog de kerk van deze in de middeleeuwen belangrijke abdij. De kerk is een laatgotisch gebouw met een prachtig portaal.

 

MERS LES BAINS

 

Rond 1900 verrezen hier de mooiste villa's langs de stranden. Aangezien Mers-les-Bains niet heeft geleden onder de oorlog kunt hier nog steeds van genieten. Verder biedt Mers-les-Bains een indrukwekkend uitzicht op de krijtrotsen. Het kiezelstrand is in de zomerse weekeinden erg populair bij dagjesmensen uit het binnenland. Bij eb komt het zandstrand te voorschijn. U kunt tevens flaneren over de gezellige boulevard.

 

LA BAIE DE LA SOMME

 

In de Baie de Somme ontmoeten het zoete water uit de riviermond van de Somme en het zoute water uit Het Kanaal elkaar. Het is een 70 km2 groot gebied waarvan bij laag water grote delen droogvallen. Bij laag water ontstaan er twee soorten landschappen: het slik en het schor. Het slik is het gebied dat bij vloed onder water loopt en het schor is het gebied dat alleen bij springvloed onder loopt. De Baie de Somme is de ideale plek om 'somberheid en neerslachtigheid' te genezen, zo werd in de 19de eeuw gezegd. De lucht aan de kust van Picardië was 'opbeurend en opwekkend'. In de baai grazen vele schapen en lammeren. Een populair gerecht in de restaurants van het departement Somme is de 'agneau de pré salé'; lam van het schoor. In deze Franse variant op het Nederlandse wadlopen kunt u volop genieten van de prachtige flora en fauna. www.baiedesomme.fr.

 

LE CROTOY

 

Dit haventje aan de baai van de Somme was in de Middeleeuwen een versterkte plaats met een kasteel. Tegenwoordig is het een bescheiden badplaats. Hier vindt u geen eindeloze boulevards, hoge hotels en schreeuwerige uitgaansgelegenheden. Le Crotoy bezit het enige stukje kust van Noord-Frankrijk dat recht op het zuiden ligt. Jules Verne kwam hier graag. Zijn huis vindt u op nr. 9 in de naar hem genoemde straat. In Le Crotoy zijn verschillende visrestaurants te vinden met een fraai uitzicht over het water. Tevens heeft u vanuit Le Crotoy prima toegang tot de Baie de Somme. Vogelliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Parc Ornithologique de Marquenterre. Dit zeer waterrijke gebied ten noorden van de baai van de Somme is te vergelijken met het Nederlandse Waddengebied. Het is sinds 1994 een natuurreservaat. Van de 450 vogelsoorten die er in Europa voorkomen zijn er hier 300 van geteld. Bijzondere vogels die in het gebied voorkomen zijn o.a. de zwarte ooievaar, de zilverreiger en de kraanvogel. In het park zijn verschillende wandelroutes van twee, vier of zes kilometer uitgezet. Langs deze wandelpaden staan verschillende observatiehutten.

 

ARGOULES EN ABDIJ VAN VALLOIRES

 

De abdij van Valloires is zonder meer de belangrijkste bezienswaardigheid in de Vallée de l'Authie. Door haar prachtige tuinen is het een van de topattracties van de Somme.

 

WANDELEN

 

SITE DE LANCEMENT DE V1

  

Vlakbij Saint Maulvis liggen prachtige wandeltochten (‘chemins de randonnée’). De routekaarten liggen voor u klaar.